Снимка БулфотоСред изнесените нови подробности за ваксинацията у нас, има и

...
Снимка БулфотоСред изнесените нови подробности за ваксинацията у нас, има и
Коментари Харесай

Доц. Кунчев: Всеки ваксиниран ще получи европейски паспорт, че е имунизиран. Той може да се използва при пътуване

Снимка Булфото

Сред изнесените нови подробности за имунизацията у нас, има и важна новина. Тя се отнася за всички българи, които считат да се ваксинират срещу коронавирус. 

Първите 10 000 ваксини, създадени от " Пфайзер " и " Бионтех ", ще дойдат на 26 декември. С тях на идващия ден стартира имунизацията като първите имунизирани ще са медици, работещи на първа линия в битката с Коронавирус 19. Това стана ясно на брифинга на Националния действен щаб. Всички страни в Европейския съюз ще стартират по едно и също време акцията по имунизация на 27 декември.

" До края на януари чакаме да имаме 100 000 дози, които ще бъдат задоволителни за 50 000 индивида ", разгласи Богдан Кирилов, шеф на Изпълнителната организация по медикаментите. Ваксинациите са две през 21 дни, добави той.

Първите имунизирани ще са медиците на първа линия, най-малко такава е организацията във Военномедицинска академия, обясни проф. ген. Венцислав Мутафчийски. " В описите са включени лекари, медсестри и санитари. Клиниките, които не работят на първа линия към този момент изчакват ", уточни реда за имунизиране във ВМА той.

На уеб страницата на Министерството на здравеопазването и на Изпълнителната организация по медикаментите към този момент е оповестена продуктова информация за характерностите на имунизацията.

На 6 януари ще се взема решение за имунизацията на " Модерна "

Ваксината на компанията " Модерна " ще бъде разисквана от Европейската организация по медикаментите на 6 януари. Ако тя получи позитивно мнение, ще има спомагателни доставки от нея, уточни Кирилов, написа

Другите фармацевтични компании, разработващи ваксини - " Астра Зенека " и " Джонсън и Джонсън ", чакат да получат позволение за приложимост от Европейската организация по медикаментите през февруари или март. Информацията за техния индустриален потенциал и опция за доставки сочи, че в  България може да има от тях в средата на годината , посочи той.

Всеки имунизиран ще има имунизационен паспорт

Всеки имунизиран в двете етапи - интервалът е 21 дни, ще получи уверение, че е ваксиниран. Документът ще може да се употребява при пътешестване и за други цели, изясни доцент Ангел Кунчев.

" Ние създаваме подобен документ, който е непосредствен като формат до европейския паспорт, въпреки той още да не е одобрен. Когато това стане, бързо ще го уеднаквим с общоевропейския и тогава нашият ще служи за всички страни в Европейския съюз ", добави Кунчев.

В " Информационно обслужване " към този момент е създаден модул за имунизацията. В него ще се внася информацията от всички, които слагат ваксини - лечебни заведения, а по-късно и общопрактикуващи лекари, екипи на РЗИ. " Те ще изпращат данните за направените имунизации в границите на 24 часа, а след осъществяването и на втората имунизация, ще се издава документа, че сте ваксиниран ", обясни той.

На съвещанието, свикано от премиера Бойко Борисов, ръководителят на имунизационния щаб Красимир Гигов рапортува, че процесът на имунизиране е квалифициран писмено и логистично.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР